Home

Vloeren

Onderhoud

Vloeren leggen

Contact

Het oliën van onbehandelde parket- en plankenvloeren met AQUAMARIJN CORCOL
CORCOL is een door Aquamarijn ontwikkelde volkomen natuurlijke en 100% oplosmiddelvrije Full Solid vloerolie op basis van gekookte lijnolie en houtolie die parket- en plankenvloeren op natuurlijke wijze veredelt, verduurzaamt en beschermt. Deze olie voedt en vult tot diep in de poriën. Door een behandeling wordt de vloer verstevigd en de indringing van vocht en vuil voorkomen zonder dat het materiaal wordt afgesloten. Een met CORCOL behandelde vloer krijgt een warm aspect, wordt mat en stroef en blijft ademen.

1.Toepassing
Aquamarijn CORCOL is bedoeld voor het met natuurlijk drogende oliën verzadigen van onbewerkte, vetvrije, droge, schone, goed af- en gladgeschuurde ondergronden van hout binnenshuis. CORCOL is een ideale basis voor een natuurlijke olievloer. Wij adviseren om vóór de behandeling van een onbékende ondergrond eerst een proefvlak op te zetten.

2.Behandeling is een abc-tje!
Behandeling van een vloer met Aquamarijn CORCOL is zeer eenvoudig en tijd- en kostenbesparend. (Na de laatste schuurgang met korrel 120).
De werkwijze omvat 3 stappen: verdelen, inwrijven en droogwrijven... klaar!

Op normaal zuigend hout zoals eiken en essen is één behandeling meestal voldoende.

Op sterk zuigend hout zoals beuken, robijn en grenen na 20 minuten intrekken van de olie zonodig stap a) tweemaal uitvoeren (een zeer dunne tweede laag volstaat).

Bij toepassing op weinig zuigende ondergronden zoals merbau, ipé en jatoba mag CORCOL zonodig tot 10% worden verdund met Aquamarijn LINOTYN, een natuurlijke verdunner.

VERDELEN
De kleurpigmenten toevoegen, benodigde hoeveelheden in een emmer doen goed doorroeren.

CORCOL dun (zuigend hout) tot zeer dun (weinig zuigend hout) over de vloer verdelen.

De gebruikte verdeler bepaalt mede de hoeveelheid olie die op de vloer wordt aangebracht. Voor normaal en sterk zuigend hout is de Aquamarijn olie-/wasverdeler zeer geschikt. Op minder zuigend hout kan ook worden gewerkt met een veloursroller, doek of spaan.

INWRIJVEN
De olie ca. 20 minuten laten intrekken. Droogvallende plaatsen tussentijds bijoliën.

Daarna de olie zoveel mogelijk in de vloer werken met een boenmachine met daaronder een stevige donkere pad. Wrijf in een rustig tempo. CORCOL wordt tijdens het inwrijven warmer en dunner en dringt dan nog beter in.

Na het inwrijven de olie die dan nog op de vloer ligt wegtrekken met een wisser en opnemen. Vellingen nalopen met een katoenen doek.

DROOGWRIJVEN
Olie is geen lak en mag geen laag vormen. Tot slot van de behandeling moet de vloer daarom volledig worden drooggewreven. Daarmee wordt tevens het oppervlak extra verdicht.

Gebruik een boenmachine met een dikke zachte licht gekleurde pad en daaronder katoenen doeken.

Wrijf in een rustig tempo en vervang verzadigde doeken tijdig door schone.

Denk er aan de vloer ook in de hoeken en langs de plinten droog te wrijven.

Let op: nalaten de vloer goed in en droog te wrijven kan leiden tot glansplekken, kleverigheid, vuilaanhechting, krasgevoeligheid, etc!

3. Droging en uitharding
Na het droogwrijven voelt het oppervlak droog aan en is (voorzichtig) beloopbaar.

CORCOL droogt oxidatief, d.w.z. door binding met zuurstof. Zorg dus voor voldoende ventilatie. Afhankelijk van de ondergrond, hoeveelheid gebruikte olie, temperatuur, ventilatie, etc. is een parket- of plankenvloer meestal wel na ca. 24 uur droog. Het duurt altijd enkele dagen (reken 2 weken) voordat de olie is doorgedroogd. Ontzie de vloer in die tijd zoveel mogelijk. Hoe langer de vloer de tijd krijgt om te drogen hoe beter de bestendigheid wordt.

Beloop de vloer pas na tenminste 24- 48 uur drogen.

Een nog drogende vloer niet afdekken met plastic; zonodig liever golfkarton neerleggen.

Wees voorzichtig met het plaatsen en verschuiven van zware meubels.

Reinig de vloer de eerste twee weken alleen droog en veelvuldig..

Na deze periode is de olie volledig uitgehard en bestendig; dan mag de vloer ook nat worden gereinigd en kunnen er kleden worden neergelegd.

4. CORCOL in kleur
CORCOL kan met speciale pigmenten worden aangekleurd, waardoor het mogelijk is de vloer gelijktijdig te oliën en (transparant) te kleuren. Kleurflesje voor aanbrengen toevoegen en het geheel goed roeren. Verdere behandeling als boven.

5. Onderhoud
Een met Aquamarijn CORCOL behandelde vloer kunt u op verschillende manieren onderhouden: als olievloer of als wasvloer. Zie de betreffende onderhoudswijzers.

WAARSCHUWINGEN
Gebruik bij het reinigen altijd een uitgewrongen dweil of mop. Hierdoor voorkomt u een teveel aan water op de vloer, waardoor de vloer zou kunnen vervormen.

Ook natuurlijke Aquamarijn producten altijd buiten het bereik van kinderen houden.

Wegens gevaar van zelfontbranding door broei in olie en was gedrenkte pads en doeken zorgvuldig behandelen en uitgespreid buiten laten drogen. De pads en doeken kunnen, eventueel natgemaakt, worden bewaard in een luchtdicht afgesloten blik.

Verbruik en rendement van CORCOL
Het verbruik is sterk afhankelijk van de zuiging van de ondergrond. Gemiddeld is het rendement 15- 25 m2 per liter.

De verstrekte informatie en aanbevelingen in dit document zijn gebaseerd op onze kennis en ervaringen, waarvan wij menen dat ze accuraat zijn. Door de veelheid aan toepassingen buiten onze controle kan ons bedrijf geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor eventuele negatieve gevolgen die ontstaan bij het gebruik van bovengenoemde producten. De gebruiker dient zelf het materiaal te beoordelen op geschiktheid alvorens het toe te passen.

Terug naar onderhoud
disclaimer | webdesign